This is some really impressive rope work! Bravo!
WitajMuszę powtórzyć to, co wszyscy inni, Mirek. Wspaniała robota, zwłaszcza Twoja lina/olinowanie. Ponieważ wszyscy uwielbiamy uczyć się od najlepszych, muszę zadać pytanie, jak traktujesz swoje liny/liny.
Zauważyłem, że zaczynasz od jaśniejszego materiału liny. Widziałem, jak inni modelarze osiągali bardzo realistyczny wygląd, używając go, a następnie smarując roztworem bitumu + benzyny lakowej (mineralnej), wycierając nadmiar.
Proszę, podziel się z nami wszystkimi, jak traktujesz swoje liny.
Dziękuję.
=======================================================================================w W
Witaj
Liny robię w dwóch kolorach beżowe i białe. View attachment 409995z bitum mieszam z rozpuszczalnikiem proporcje do olinowania stałego około pół na pół w zależności jak ciemną chcę linę po wyschnięciu przecieram rozpuszczalnikiem aż uzyskam pożądany efekt .Do olinowania ruchomego używam białych lin i robię rzadszą miksturę i postępuję podobnie .Jest trochę zabawy z tymi linami i bitum potwornie śmierdzi trzeba wietrzyć dobę i jest potem ok. Pozdrawiam Mirek
WitajWitaj Mirku,
będzie bardzo ładny i szczegółowy model. Pomyślałem, że olinowanie jest również bardzo dobre. Czy te same linie są ułożone? Jaki rodzaj użycia?
Witaj Mirku,
będzie to bardzo ładny i szczegółowy model. Świetnie zbudowany i myślę, że olinowanie jest również bardzo dobre. Czy same liny są ułożone? A jakiego rodzaju surowca używasz?
WitajWitaj. obciążone chorobą bitumiczną z terpentyną do barwienia ? Ciekawe czy biały spirytus będzie rozwiązaniem tak samo.
Cześć. Czy próbowałeś używać bitumu z terpentyną do barwienia? Ciekawe, czy biały spirytus będzie działał tak samo.
Dear mirekWitam
Dziękuje bardzo za zainteresowanie serduszka i paluchy .A teraz aktualizacja moich pracView attachment 416870olinowanie stałe zrobiłem całe powiązałem wyblinkiView attachment 416879View attachment 416882zamocowałem knagi na wantachView attachment 416883View attachment 416885zrobiłem taki mały przyrząd dorobienia zabezpieczeń na końcówkach linView attachment 416887na zdjęciach pokazuję jak to robięView attachment 416888View attachment 416889gotowe zamontowaneView attachment 416890bloczki i elementy do takielunkuView attachment 416891View attachment 416892takielunek bukszprytuView attachment 416893przy robieniu takielunku korzystam z książek Lenart PetersonaView attachment 416894View attachment 416895View attachment 416896View attachment 416897View attachment 416898View attachment 416899View attachment 416900View attachment 416901View attachment 416902View attachment 416903montuje bloki do podnoszenia rejiView attachment 416907widok ogólnyView attachment 416909tak wygląda moja praca przy takielunku życzę miłego oglądania. Pozdrawiam Mirek